Dutch photo studio conquers international fashion world

We are really proud to have StyleShoots featured in today’s edition of Financieele Dagblad, the financial newspaper of Netherlands. A full page article in the entrepreneurial section describes the skyrocketing success of our revolutionary photo studio for product photography.

StyleShoots is an all-in one photo studio that automatically cuts out products and saves images ready for online stores. Controlled by an iPad, it’s easy to use by anybody, yet more sophisticated than any other tabletop photo studio.

StyleShoots has seen great success since its introduction last September, with sales offices opening up all over the world, most recently in London and Istanbul, with New York and Paris soon to follow. High-profile customers like Tommy Hilfiger, Marks & Spencer and Marlboro Classics have already invested in the easy to use, yet sophisticated photo studio, to speed up their time to market and increase web sales.

The italian retail giant Gruppo Coin has chosen StyleShoots as a company wide solution, placing multiple machines at their manufacturing facilities in the far east to increase quality and get all designs details right.

You can see the full article (in Dutch) at Financieele Dagblad’s website, or read the full text below.

Financieel Dagblad, April 5, 2012:

“Rutger Betlem, Haarlem,

Deze week opende een verkoopkantoor in Londen en Istanbul, later dit jaar volgen San Francisco en New York. Styleshoots, een producent van geïntegreerde fotosoftware voor onlinewinkels, heeft de vaart er goed in.
Binnen zes maanden werden er vanuit het hoofdkantoor in Haarlem bijna honderd fotosystemen, à €42.500, verkocht. Volgens medeoprichter Maurits Teunissen (49) is de testruimte sinds de lancering op 15 september vorig jaar geen dag onbezet geweest. ‘dat het zo hard gaat heeft ook mij verrast.’ Tommy Hilfiger, Kleer- tjes.com en Marks & Spencer zijn enkele van de modebedrijven die het apparaat aangeschaft hebben.

Waarom is Styleshoots zo populair? Het lost een probleem op waar onlinewinkels al jaren mee kampen. Het presenteren van de collectie is voor iedere webwinkel een enorme uitdaging. Het is tijdrovend, duur en ingewikkeld. de periode tussen het verstrekken van een opdracht aan een professionele fotograaf en het ontvangen van de foto’s is al snel twee weken. Adidas bijvoorbeeld brengt honderden verschillende producten per seizoen. In een tijd waarin collecties elkaar steeds sneller opvolgen telt iedere minuut.

Binnen een tiental seconden maakt het apparaat, dat nog het meest weg heeft van een uit de kluiten gewassen iPhone, een foto, vrijstaand en gereed voor publicatie. Het systeem bestaat uit een grote glazen plaat, vier daglichtlampen en een professionele camera. De belangrijkste component is de in huis ontwikkelde software. Deze weet ieder haartje en stofje van een kledingstuk haarscherp in beeld te krijgen. De software scheidt object en achtergrond volautomatisch.
Het systeem bespaart bovendien reiskosten. Het Italiaanse warenhuis Gruppo Coin — vergelijkbaar met de Bijenkorf — bestelde tien Styleshoots. Eén bleef in Italië, negen gingen er naar de productiefaciliteit in China. Proefcollecties worden niet meer van China naar Italië gevlogen, maar gekeurd aan de hand van de foto’s.

De vinding sluit perfect aan op recente ontwikkelingen op het gebied van internetwinkelen. Supersnel internet, veilige betalingsmethoden, nieuwe apparatuur zoals de iPad en de opkomst van sociale media veroorzaakten een ware winkelrevolutie. Consumenten hoeven de deur niet meer uit voor winkelbeleving, het internet wordt steeds persoonlijker. De gevolgen voor de fysieke winkel zijn niet mis. Het winkelbeeld in steden versombert. Pessimisten gaan uit van een kwart minder retail binnen enkele jaren.

Teunissen kent de bedrijfstak goed. Hij werkt al jaren in de mode-industrie. De ondernemer verkocht onder andere software die 3d-simulaties maakt van de winkelvloer. Zo’n systeem bestond al voor supermarkten maar nog niet voor de modebranche. Teunissen kwam bij honderden grote retailers over de vloer. Daar ontdekte hij dat ze zonder uitzondering moeite hadden hun waar online te presenteren. Hij stelde een team samen en ging op zoek naar een oplossing. Een jaar werd verspeeld met pogingen het systeem op de veelgebruikte fotobewerkingssoftware Photoshop te laten draaien. Toen dat niet goed lukte, besloten de oprichters van Photoshop af te stappen en het systeem van de grond af aan op te bouwen. Teunissen en zijn twee medeaandeelhouders Bartel Huibregtsen en Chris Schäfer investeerden in totaal ruim €1 mln in de ontwikkeling. de bank bleef bui- ten schot. Inmiddels is het bedrijfwinstgevend en wordt er afgelost op de lening die de aandeelhouders aan het bedrijf verstrekten.

Het komende jaar staat in het teken van het vasthouden van de groei. Veel retailers hikken tegen de hoge aanschafwaarde aan. Volgens Teunissen doen goedkope ketens goede zaken in crisistijd, maar hebben luxe merken te kampen met 30% minder orders. Bij dergelijke marktomstandigheden komen investeringen op de twee- de plaats. Ondanks de crisis verwacht de ondernemer dit jaar de omzet te verdubbelen. Enkele weken terug werden nieuwe markten aangeboord doordat het systeem werd uitgerust met een zoomlens. Het wordt daardoor interessant voor meer productgroepen dan alleen de modebranche, zoals de juwelenindustrie. Hoewel de vinding gepatenteerd is, waant de ondernemer zich niet veilig voor concurrentie. ‘We moeten zo snel mogelijk een zo groot mogelijk marktaandeel verwerven.’ In de Verenigde Staten wordt een joint venture opgetuigd met Visual Retailing LLC — een onderneming die zich net als Teunissen bezighoudt met 3d-visualisaties van winkels. ‘We redden het daar niet zonder mensen die de markt goed kennen.’ Ook het netwerk van distributeurs groeit snel. De ambities voor de komende jaren zijn hoog. Groeien naar € 60 mln tot € 80 mln omzet per jaar ziet Teunissen als ‘realistisch.’ Om dat tempo bij te benen is nieuw investeringsgeld nodig. ‘We zijn nu nog te klein om groot te zijn.’”

 

Learn more about StyleShoots, the all-in-one photo studio for in-house product photography.